BABY SHOWER-OHJELMA – 8 IDEAA

Järjestin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa baby showerit, joita jännitin aivan kamalasti. Olen luonteeltani perfektionisti, kaiken täytyy aina olla tip top, joka ymmärrettävästi nostattaa omat odotukset ja stressitasot korkealle. Halusin kaiken olevan täydellistä koska tiesin, ettei tuleva äiti osaisi odottaa juhlia. Kyseessä on mulle hyvin rakas ja läheinen ihminen. Mulle oli koko ajan selvää, että yllätys on pakko järjestää.

 

Juhlien järjestäminen, varsinkin jos siihen liittyy yllätys, on aika vaativaa hommaa. Täytyy olla vieraslista, keksiä enemmistölle sopiva päivä ja kellonaika, sopia tuomisista, hoitaa koristelut ja viimeiseksi vielä ohjelma. Tietenkin ohjelma tai leikit eivät ole pakollisia, mutta ne ovat hyvä tapa ylläpitää tunnelmaa ja ovat loistava mahdollisuus tuoda vieraat lähemmäksi toisiaan. Tämäkin kyllä riippuu kokoonpanosta. Jos vieraat, tai ainakin suurin osa heistä tuntevat toisensa jo entuudestaan, ei ohjelma ole välttämätön. Silloin keskustelu on yleensä sulavaa, yhteisiä kokemuksia muistellaan ja nauru virtaa. Mutta entä silloin, kun vieraat eivät juurikaan tunne toisiaan ja ainoa selvä yhdistävä tekijä on juhlakalu? Tässä juhlassa oli kyse näiden kahden hybridistä. Suurin osa vieraista tunsi porukasta pari henkilöä, osa taas ei tuntenut ketään. Tämän vuoksi halusin järjestää pienen ”ohjelmanumeron”, joka toivottavasti herättäisi keskustelua, iloa ja yhteenkuulumisen tunnetta. Ja sitä se tekikin. 

 

Kuten sanoin, juhlien järjestäminen voi olla haastavaa. Vaikka en voi tarjota täyspakettia juhlien järkkäämiseen, voin tarjota pientä helpotusta jakamalla vinkkejä juhlien ohjelmaan. Halusin jakaa muutaman leikki-idean / ohjelmanumeron, joita voit hyödyntää niin vauvakutsuihin, mutta myös muihin juhliin (tietty vaihtamalla yksityiskohdat teemaan sopivaksi). Ideat ovat pääasiassa lähtöisin omasta kokemuksesta, yhden keksin itse. 

 

1. ALIAS

Kirjoita pienelle paperille vauva-arkeen liittyviä sanoja, joita vieraat yrittävät kuvata tulevalle äidille X-ajassa (esim. 30 sek). Alla lista esimerkkisanoista:

2. VAUVAKUVAT

Jokainen vieras lähettää järjestäjälle oman vauvakuvansa, joista tehdään esim. Power Point-esitys ja juhlakalun tehtävänä on arvata kenen vauvakuvasta on kyse. Mikäs sen hauskempaa kuin katsoa miltä kaikki ovat vauvana näyttäneet! *Vinkki: Esitykseen kannattaa sujauttaa myös juhlakalun oma vauvakuva. 

 

3. LAPSUUSMUISTO

Tämä on muunnos edellistä leikistä. Jokainen vieras kirjoittaa muutamalla lauseella muiston tai tarinan lapsuudesta. Juhlakalun tehtävänä on yhdistää muisto sen omistajaan. Tämä pääsi kokeiluun viime viikonloppuna ja voin sanoa, että kaikki tykkäsivät! Tehtävä voi vaikuttaa vaikealta, mutta onnistumisprosentti saattaa yllättää! Ja vaikka arvaukset menisivät mönkään, tarinoista saa hyvät naurut aikaiseksi. Loistava tapa yhdistää toisilleen tuntemattomia ihmisiä yhteen! 

*Vinkki: Mukaan kannattaa sujauttaa myös juhlakalun oma lapsuusmuisto, ilme on mitä mahtavin kun tämä tajuaa muiston kuuluvan hänelle itselleen! Oma muistoni oli:

 

“Päätin 4-vuotiaana haluavani balettitanssijaksi. Äiti osti mulle pinkin tutun ja kaikki välineet. Menin ensimmäiselle tunnille ja totesin, etten tykkää baletista. Ensimmäinen tunti jäi myös viimeiseksi. Äiti oli tyytyväinen.” 

 

4. KAHOOT

Kuinka hyvin vieraat tuntevat juhlakalun? Kahoot on netissä toimiva oppimisalusta, johon voi luoda esim. tietokilpailuja. Jokainen vieras voi osallistua peliin nettiselaimen ja annetun pelikoodin avulla. Alusta on todella helppokäyttöinen: kisaan osallistuville tulee näkyviin kysymys ja  2-4 vastausvaihtoehtoa, joista vain yksi on oikein. Samalla tavalla kuin Haluatko miljonääriksi-ohjelmassa, paitsi pääpottina on rahan sijasta hyvä fiilis ja suuri ego. Tässä muutama esimerkkikysymys:

 

  • Montako lasta X haluaa
  • Mitä oli X:n ensimmäinen raskausoire?
  • Mikä on X:n laskettu aika?
  • Montako nimeä X haluaa antaa vauvalle?
  • Montako kummia vauvalle tulee?
  • Mikä oli ensimmäinen vauvaostos minkä X teki?
  • Mitä vauvan nimeä X:llä on ehdotettu?
  • Kuinka kauan X haluaisi olla kotona lapsen kanssa?

5. ARVAA NIMI, SYNTYMÄKOKO JA LASKETTUAIKA

Jokainen vieras kirjoittaa paperille oman arvauksen vauvan nimestä, syntymäkoosta sekä lasketusta ajasta. Näistä jää hauska muisto tuleville vanhemmille.

 

6. RASKAUSMAHA LANGALLA

Jokainen leikkaa langasta sen pituisen pätkän, mitä tämä silminnähden arvioi raskausmahan ympärysmitan olevan. Arvaukset menevät hyvin todennäköisesti pieleen, mikä onkin leikin hauskuus.

7. PILTTIHAASTE

Vieraat sekä juhlakalu maistavat eri pilttejä ja yrittävät arvata mistä piltistä on kyse. Jokainen voi kirjoittaa arvaukset omalle paperille. 

 

8. VIDEOTERVEHDYKSET

Vieraat, jotka eivät mahdollisesti pääse juhliin paikalle, tekevät lyhyet videotervehdykset tulevalle äidille. Videot voidaan esittää joko yhteisesti kaikkien läsnäollessa tai antaa juhlakalulle itselleen myöhemmin katsottavaksi. Ihana tapa osallistuttaa myös ne, jotka ovat estyneet tulemasta juhliin, mutta haluavat jollain tapaa ilahduttaa tulevaa äitiä. Toteutin tämän viime viikonloppuna ja yllätys sai paljon kehuja niin tulevalta äidiltä, kuin muilta vierailta.

 

Toivottavasti näistä ideoista on sulle jotain iloa! Mitä leikki-ideoita sulle tulee mieleen? Pistä kommentia!

Leave a Comment

Your email address will not be published.